Home » Shih-tzu

De Shih-tzu

De Shih-tzu is een hondenras dat oorspronkelijk (vroeg 17e eeuw) uit Tibet komt. Het oosten werd in die tijd in een ijzeren greep gehouden door het Hemelse Keizerrijk. Ze isoleerden zichzelf van het Westen. De keizer leefde in de ivoren toren en de leenheren bedolven hem met giften. Zo ook de priester koning van Tibet de Dalai Lama. Hij zond elk jaar enkele heilige hondjes, die in Tibet in de heilige tempel leefden. Men beschouwde de Shih-tzu als een heilige hond omdat met dacht dat hij de boeddha vergezelde naar het hiernamaals. Alleen de koninklijke familie en geestelijken mochten een Shih-tzu bezitten. En werden ze ook alleen in de paleizen en kloosters gefokt.
Deze 'verboden stad' was niet toegankelijk voor een gewone Chinees. Pas tegen het eind van de 19e eeuw slaagden de westerse landen erin om het isolement van het Chinese keizerrijk te doorbreken. Door de enorme liefde voor de Shih-tzu  van de keizerin-weduwe Tse-si., de grootmoeder van de laatste keizer  werd de Shih-tzu bekend. Ze hield zoveel van haar hondjes  dat ze altijd minstens 10 hondjes door de paleizen had lopen. Ze werden omringd met liefde, de beste zorg en een hele groep van dienaren stonden enkel voor de hondjes klaar. Ze deden er alles aan om de perfecte Shih-tzu´s te fokken. In de 19e eeuw was de machtspositie van de Keizerin-weduwe dramatisch afgezwakt. De westerse wereld oefende steeds meer druk uit op de China. Na de dood van de Keizerin werden de hondjes cadeau gegeven aan vooraanstaande en belangrijke personen.
In 1928 werden de laatste personen aan de macht verdreven en het paleis geplunderd en dit was meteen ook het einde van de weelderige kennels van de Shih-tzu. Gelukkig waren er 14 Shih -tzu's gered omdat ze als cadeau waren weggegeven. Alle Shih-tzu's stammen af van die 14 hondjes.