Home » Shih-tzu » Vachtverzorging

 

Vacht verzorging

De Shih-tzu heeft veel vachtverzorging nodig. Hij heeft een z.g.n. dubbelde vacht. Dat wil zeggen een zachte  ondervacht en een iets stugge bovenvacht. En die vacht blijft door groeien. Om er voor te zorgen dat het mooi en zonder klitjes blijft is het noodzakelijk om uw hondje iedere dag te borstelen. Vooral als u besluit om het lang te laten. Mocht u hier geen tijd of zin in hebben dan zult u gemiddeld iedere twee, drie maanden naar de trimsalon moeten om het kort te laten knippen. Maar ook dan is om de dag borstelen een must. 

Voor de dagelijkse verzorging van uw hondje heeft u een aantal dingen echt nodig. Een klein gebogen schaartje met stompe punten. Voor het doorknippen van de elastiekjes die u gebruikt voor het staartje en om de snor en de voetjes bij te knippen. 

Grove kam, fijne kam en zachte borstel en een pincet om af en toe de oren vrij te maken van haren. U kamt eerst met de grove kam en kijkt of er geen klitjes zijn. Let speciaal op achter de oren en onder de oksels. Dit zijn plaatsen waar snel klitjes kunnen ontstaan. Ga daarna nogmaals kammen met de fijne kam en borstel hem tenslotte na met een zachte borstel.. Wij hebben heel wat borstels geprobeerd maar helemaal top is de ActiVet..

Daarna is het nodig om de oogjes schoon te maken. Ik gebruik hiervoor meestal een make- up schijfje met gekookt water wat afgekoeld is . Mocht het nodig zijn dan kunt u ook een eyecleaner gebruiken. natuurlijk ook de oren even nakijken en schoonmaken met een make-up schijfje en oorlotion zo nodig haren er uit halen met een pincet en tenslotte de voetjes rond om knippen als de vacht te lang is geworden. De voetjes knip ik ongeveer een keer per week bij. Hier gebruik ik een klein schaartje voor met stompe punten.

Elke drie weken (soms vaker als ze vies zijn ) gaan de honden hier in bad. Wij gebruiken een heerlijke hondenshampoo van Artero en daarna als ze handdoek droog zijn gewreven een Artero créme voeding. Speciaal voor Shih-tzu. Gebruik nooit een mensen shampoo, zelfs geen babyshampoo. De ph waarde van een hond is n.l. heel anders dan een mens. Dit kan irritatie en jeuk veroorzaken.