Home » Shih-tzu » Voeding

Voeding.

Over de voeding van de Shih-tzu zijn al heel wat artikelen geschreven en er zijn erg veel soorten voeding te koop. Van brokken tot blik en diepvries. Wij hebben ons vaak laten leiden door de adviezen van o.a. dierenartsen, dierenspeciaalzaken, mede hondenbezitters. fokkers waar wij een pup haalden enz. 
Na veel geprobeerd te hebben en na heel veel zoeken op internet ect. kwamen wij tot de conclusie dat ten eerste de hond en dus ook een Shih-tzu een carnivoor is en ten tweede iedere hond anders op een bepaalde voeding reageert. Kijk dus goed wat voor uw hondje het beste werkt. Granen en  rijst kan b.v. irritatie en jeuk veroorzaken. Wij zagen tot onze verbazing dat onze hond het helemaal niet goed deed op een aanbevolen dure brok en juist een doffe vacht kreeg en zelfs haaruitval. Toen we overstapten op veel meer vers rauw vlees en een andere brok knapte ze zienderogen op. Haar vacht glom weer en het haaruitval stopte. Toen we ook nog zalmolie gingen geven  ging het alleen maar beter. Ze kreeg ook meer energie. Ik ging mij nog meer verdiepen en kwam er achter dat het eigenlijk ook heel logisch is. Al eeuwen oud is de hond een vleeseter, in de natuur verorberd hij zijn maaltijd ook rauw en hij is er ook helemaal op gebouwd, Om te zorgen dat uw hondje de allerbeste voedingsstoffen en aminozuren in balans binnen krijgt, is het zo onbewerkt en natuurlijk mogelijk te geven.  Op het menu staat dus altijd, rauw ei, in zijn geheel gegeven. Eierkoek met zalmolie, vers vlees, orgaanvlees, vlezige botten, afgewisseld met  KVV  kant en klaar vers vlees, dat is gemalen vlees, orgaanvlees en gemalen botten waar alle natuurlijke voedingstoffen nog in zitten. sommige merken hebben zelfs geen toegevoegde granen  U kunt een aantal uitproberen om zo te zien welk merk uw hond het lekkerste vindt. Bijvoorbeeld, Duck, Naturis, Alaska, Carnibest, Haaksbarf, Barf, Natuurlijk wel aangevuld met een brok. Let goed op dat u altijd rauwe botten geeft.  NOOIT  gebakken , gerookt, gegrild of gekookt. Dit proces verandert de structuur van de botten en dit kan perforatie van de darmen en maag tot gevolg hebben. !! Kijk goed uit dat u de botten niet te klein geeft. Vooral als uw hondje een schrokker is dan loopt hij gevaar om te stikken. 
Heel belangrijk is het ook om te weten wat absoluut verboden is om uw hond te geven. n.l 


Chocolade, bevat Theobromine en is uiterst giftig voor een hond.

Ui,prei, tomaat ,druif ( en dus ook rozijnen en krenten).

Macadamia nootjes en pitten van, abrikozen, avacado's, amandelen ,appel, bevatten blauwzuur en zijn als ze er veel van binnen krijgen giftig voor een hond. 

Rauw varkensvlees nooit voeren dit is zeer risicovol omdat het de ziekte van Aujesky kan bevatten. Als een hond of kat deze ziekte binnen krijgt is er geen redding mogelijk en gaan ze er zeker aan dood.!! 

Geen overvloed aan knoflook geven. Wij geven wel een kleine hoeveelheid aan de honden. In de vorm van schapenvet bonbons met knoflook. Het is algemeen bekend dat het een goede natuurlijke afweer is tegen vlooien en teken. En het houdt de vacht mooi glanzend en gezond. Maar geef strikt de aanbevolen dosis . Dit i.v.m bloedarmoede wat het kan veroorzaken. Maar knoflook is zeker niet giftig.Zorg natuurlijk ook dat er altijd een drinkbak met vers water voor uw hondje staat.

Als u pas uw puppy in huis hebt, vraagt u zich misschien af hoeveel hij of zij mag eten en hoe vaak.

Wij houden ongeveer 5-10% van het lichaamsgewicht van de pup aan..Een gemiddelde, dus 50-75 gram per kilo lichaamsgewicht.  Verdeeld over de dag in vier , vijf porties. Vooral de eerste weken is het verstandig om het rustig te bekijken . De brokjes krijgen ze als tussendoortje. Niet teveel want het hoofdvoedsel is het KVV. Als op de verpakking 25 gram per kilo gewicht pup dan houden wij ongeveer het helft aan. Snel genoeg heeft u een ritme en weet u wat uw pupje nodig heeft. Komt hij teveel aan dan voert u minder en is hij te mager dan uiteraard meer. Een energieke pup heeft behoefte aan meer dan een rustig pupje.
Hieronder staan richtlijnen voor het voeren van KVV. Het voer geeft u in porties over de dag.


Tot 4 maanden ongeveer 5% van het lichaamsgewicht.
Tot 7 maanden ongeveer 4% van het lichaamsgewicht.

Tot 10 maanden ongeveer 3% van het lichaamsgewicht.

Pup 10+ maanden ongeveer 2% van het lichaamsgewicht.

Volwassen hond ongeveer 2/3% van het lichaamsgewicht.

 

Een pup tot 3 maanden voert u 4 x per dag.

Een pup tot 6 maanden voert u 3 x per dag.

Een pup tot 12 maanden voert u 2 x per dag.